Bypass-I Gastrik

KIRURGJIA BARIATRIKE

Baypass-i Gastrik

Baypass gastrik, është metoda më e njohur dhe më e shpeshtë e kirurgjisë bariatrike. Bypass-i gastrik është një procedurë që kufizon marrjen e ushqimit duke zvogëluar volumin e stomakut dhe në të njëjtën kohë zvogëlon përthithjen e ushqimit duke çaktivizuar zorrën e hollë 100-150 cm.

Kirurgjia e bypass-it gastrik ka dy faza:

Në fazën e parë, stomaku tkurret. Një qese e vogël krijohet duke ndarë pjesën e sipërme të stomakut afër ezofagut me një stapler. Kjo qese ka përmasat e një mandarine.

Gjatë fazës së dytë, qesja gastrike e formuar është e lidhur me distalin e zorrës së hollë me një vrimë të vogël. Ushqimi do të shkojë në zorrën e hollë pa kaluar nëpër duoden dhe 100-150 cm të para të zorrës së hollë. Prandaj, do të konsumohet më pak ushqim dhe do të merren më pak kalori.

Bypass-i gastrik mund të kryhet me dy teknika, e hapur dhe laparoskopike, preferohet më shumë teknika laparoskopike. Përparësitë e laparoskopisë ndaj operacionit të hapur janë:

Qëndrim më i shkurtër në spital dhe shërim më i shpejtë.

Më pak dhimbje.

Shenja më të vogla (4-5 prerje 0,5-1 cm) dhe më pak rrezik për hernie ose infeksion.

75% e peshës së tepërt humbet brenda 1 viti pas operacionit. Gastric bypass (Bypass-i gastrik) përmirëson menjëherë mënyrën e jetesës së pacientit, jo vetëm sepse ndryshon pamja e jashtme e tij, por zvogëlohet një numër problemesh shëndeti prej të cilëve vuajnë pacientët obezë.

Së bashku me humbjen e peshës së tepërt, vërehet një përmirësim i dukshëm në sëmundjet që shoqërojnë obezitetin. Vetëbesimi kthehet. Përveç kësaj, pjesa më e madhe e dhimbjeve të gjurit dhe shpinës do të largohen vetë.

Përkundër operimeve tjera për humbjen e peshës, bypass-i gastrik paraqet rreziqe të lehta si reaksione alergjike ndaj përdorimit të ilaçeve, gjakderdhje, bllokim i zorres së hollë, probleme me frymëmarrjen.

Adresa

Rr. Nënë Tereza, 12000 Fushë Kosovë, Kosovë.

Email: info@aci-ks.com

Telefoni

+383 48 788 781
+90 537 988 56 00

Orari i punës

E hënë - E premte
09:00 - 17:00